A hatékony tanulás – tanulj meg tanulni 1. rész

 

Az emberek többsége nem tudja, hogyan kell hatékonyan tanulni. Pedig tanulni nem csak az iskolában kell, hanem egész életünkben, folyamatosan.

A jó hír, hogy a tanulási készség izmainkhoz hasonlóan rendszeres edzéssel fejleszthető;

Mini sorozatunkban összefoglaljuk ezt a témát, hasznos tippekkel.

Tanácsot kapsz, mire figyelj tanuláskor, miért fontos a stressz kordában tartása, mit tehetsz meg ennek érdekében.

Amennyiben bővebben szeretnél erről hallani, iratkozz fel a hírlevélre, további ötleteket és hasznos tanácsokat küldünk 5 héten keresztül.

Látogass el a honlapunkra több információért!

Sok szeretettel várunk Mimóza műhelyünkben csoportos és egyéni foglalkozásainkra, workshopokra, ha elakadtál a tanulásban, a munkádban, az életed bármely területén.

Az első részben az elme működésével foglalkozunk

Az agyféltekék

Agyunk 2 agyféltekéből áll, jobból és balból. A két félteke a corpus callosum közvetítésével működik együtt.  Az emberek többsége dominánsan bal vagy jobb agyféltekés. A két véglet, hogy valaki csak jobb féltekés vagy csak bal féltekés, ritka. Az ideális azonban az lenne, ha mindkét agyféltekénket használnánk ,hiszen  a tanulásunk így lesz hatékony.

Különösen stresszes állapotban ez az együttműködés nem mindig hatékony, ilyenkor az információt csak részben sikerül feldolgozni.

Ha a bal félteke működése hangsúlyos, akkor az információkat rendszerezetten dolgozzuk fel, a dolgok egészét azonban nem látjuk. Ha a jobb félteke az uralkodó, akkor látjuk az egészet, a részletekre viszont nem tudunk figyelni.

 Nézzük meg, ránk mi inkább a jellemző!

Bal féltekére jellemző: a jobb oldali testfélt irányítja; analizál, tervez, részletekre figyel, logikus gondolkodású, próbálkozó, racionális, időbeli, verbális, analitikus, objektív, tudományos, sorrendet követő-lineáris

Jobb féltekére jellemző: a bal oldali testfélt irányítja;  érzelmi beállítódású,konkrét,  intuitív, kreatív, idő független, térbeli-vizuális, impulzív, egészet látja, eredményre fókuszál, metakommunikációra figyel, automatikus gondolkodású

Ahhoz, hogy elérjük a két agyféltekénk összehangolt működését, végezhetünk a  pedagógiai kineziológiából ismert agytorna gyakorlatokat.  Ezek mellé persze lehet más gyakorlatokat is keresni az internetről, a duplafirka is nagyon jól alkalmazható technika. Alapnak az itt leírt három gyakorlat  tökéletes. Érdemes naponta, tanulás elkezdése előtt megcsinálni:

  1. Indiánszökkenés
  2. Keresztbe lendítés: a lényeg, hogy keresztezzük a mozgásnál a középvonalat! Nem egyszerű mindenkinek először. Segít, ha bal kézzel megérintjük a jobb térdünket, jobb kézzel a bal térdünket.

Mindkét gyakorlatot élvezetesebb zenére végezni, jól átmozgatva magunkat.

  • Lusta nyolcas: fektessünk le egy A4-es lapot, majd erre nagy, fektetett nyolcast rajzoljunk háromszor  jobb kézzel, bal kézzel, majd mindkét kézzel egyszerre, ugyanazon a nyomvonalon

Most, hogy már mindkét féltekét működésbe vontuk, tovább is lépünk.

A hatékony tanuláshoz elsősorban a tanulás minősége a fontos, a tanulásra fordított idő háttérbe szorul.

A második részben részletesebben megnézzük, mi szükséges a minőségi tanuláshoz:

Nyugodt, rendezett hely a tanuláshoz

-Jó időbeosztás

-Motiváció

-Reális célok

-Koncentrált tanulás, összpontosítás

-Aktív tanulás

-Ismétlés

Close Menu

Nőiességed megfestése 3 órában – WORKSHOP 2020.01.25, részleteket az Aktuális–> Közelgő események menüpontban talál!